De keuze voor uw sauna-gaskachel is enorm belangrijk. Elk kachelsysteem uit de Classic-line wordt als uniek model door ons ontworpen. De basis is echter altijd gelijk. één of meerdere gasbranders verhitten een door een ventilator in onderdruk gebrachte piramide al dan niet met eindbuis. (Een eindbuis verhoogt het energie-rendement van het saunakachel-systeem).
De grootte van de piramide, de plaats van de piramide, de branders, de hoeveelheid branders en de loop van de eindbuis hangt af van uw situatie en het gebruiksdoel. Zo heeft een saunakachel voor opgietingen (de Löyly-saunakachel of Aufguss-saunakachel) over het algemeen net wat meer vermogen nodig, zodat deze in korte tijd een grote hoeveelheid water kan laten verdampen. De saunakachels van SAUNATECHNICS zijn in de basis al uitermate geschikt voor opgietingen.
De piramide wordt gevuld met natuursteen om een warmtebuffer te creëren en omkleed naar wens. Zo ontstaat er een unieke uitstraling die past binnen de sfeer van uw sauna en bedrijf.
De ETNA en OLYMPIC sauna-gaskachels zijn berust op hetzelfde principe. De beide saunakachels hebben daarentegen altijd één brander en geen eindbuis. De ETNA en OLYMPIC zijn ontworpen na het succes van de ‘Classic-lijn’ en de vele vragen van klanten betreft lage vermogen dat nodig is om de deze te kunnen plaatsten in kleinere sauna’s. Ga voor meer info over de ETNA en OLYMPIC naar: www.saunagasheating.com.
De bedrijfszekerheid en veiligheid van een saunakachel zijn mogelijk wel de belangrijkste aspecten bij de aanschaf van een saunakachel. Daarom besteedt SAUNATechnics hier veel aandacht aan. Jaarlijks wordt bij SAUNATechnics een productenkeuring uitgevoerd door de KIWA-keuringsinstantie. De sauna-gasbranders worden geleverd met variabele vermogens van 9 kW tot 32 kW. Voor de uitlevering van de brander wordt er een testrapport gemaakt waarin de testwaarden van de brander zijn vermeld. Wij durven met zekerheid te zeggen dat een veiliger systeem op dit moment niet verkrijgbaar is, en dat leggen wij u hierna graag uit.
Allereerst zitten er in elke gasbrander twee luchtdrukschakelaars voor de voeding van de brander. De eerste luchtdrukschakelaar zorgt ervoor dat de gasbrander pas bij voldoende onderdruk inschakelt. Mocht de ventilator defect raken, onbedoeld uitschakelen, of een blokkade in het systeem optreden, dan schakelt de luchtdrukschakelaar de gasbrander uit en verdwijnt de zuigkracht bij de gasbrander.
De tweede schakelaar is een cruciale luchtdrukschakelaar die de veiligheid garandeert, waarin de gasbranders van SAUNATechnics uniek zijn. Deze schakelaar monitort via een console op de inlaat van de branderbuis of deze niet verstopt of afgesloten is. Mocht dit gebeuren, dan valt de brander direct uit dankzij deze luchtdrukschakelaar. Zonder deze beveiliging zou er een implosie kunnen ontstaan in de branderbuis door ophoping van lucht en gas.
Omdat veiligheid bij ons voorop staat, hebben wij samen met KIWA keuringinstituut de veiligheidsnormen aangepast.
Na het inschakelen van de gasbrander wordt eerst een voorspoeltijd aangehouden. Eventuele restgassen in de branderbuis worden door de ventilator afgezogen. Dit voorkomt dat restgas ongecontroleerd vlam vat en een onbedoelde steekvlam veroorzaakt bij het ontsteken van de gasvlam.
Het toepassen van een onderdrukbrander zorgt ervoor dat bij een ongepland gat of opening in het systeem er geen verbrandingslucht uit de buis in de sauna kan komen. Er wordt alleen lucht uit de sauna in de buis gezogen. Hoewel dit de werking van het systeem als geheel vermindert, ontstaat er geen onveilige situatie. In extreme gevallen, waarbij de buis onderbroken wordt, zal de onderdrukschakelaar in de gasbrander de gastoevoer direct onderbreken.
Het gasblok dat is toegepast in de gasbrander heeft twee kleppen: één open/dicht en één regelbaar. Het defect raken of blokkeren van één klep kan niet tot een ongewenste gasstroom leiden omdat er een tweede klep is.
Een ionisatiebeveiliging controleert of het gas daadwerkelijk verbrand wordt. Indien er geen vlam ontstaat of als de vlam uitwaait, koelt de ionisatiepen af en sluit de gastoevoer direct af. De brander van SAUNATechnics heeft slechts een bougie nodig, waardoor een extra ionisatiepen overbodig is. In het verleden viel deze regelmatig in storing, maar dat probleem is nu opgelost.
De onderdrukventilator is uitgerust met een motorbeveiligingsschakelaar die de ventilator uitschakelt als de waaier vastloopt of te zwaar gaat lopen. Hierdoor wordt oververhitting van de motor voorkomen. De motorbeveiligingsschakelaar schakelt de ventilator en daardoor de branders ogenblikkelijk uit.
De saunaregeling bestaat uit een thermostaatregeling met een temperatuursensor en een veiligheidssensor. De veiligheidssensor moet dicht bij de kachel worden geplaatst. Wanneer de temperatuur te hoog oploopt (bijvoorbeeld door een foutieve meetwaarde), zal deze temperatuurbeveiliging smelten. De smelttemperatuur ligt rond 120-130 ˚C en veroorzaakt een onderbreking in het circuit. Hierdoor schakelt de saunaregeling direct uit. Voor extra comfort wordt vaak een bankvoeler gebruikt, waarbij de gemiddelde temperatuur als regeltemperatuur wordt genomen.
De sauna-gaskachel van SAUNATechnics is niet alleen een veilig systeem (er kunnen nooit verbrandingsgassen in de saunaruimte komen), maar ook een zuinig systeem.
De benodigde onderdruk wordt aan het einde van de eindbuis opgewekt door een onderdrukventilator. Deze zuigt zowel het gas, de verbrandingslucht als de transportlucht aan. In de gasbrander zorgt een nul-druk geregeld gasblok voor een vaste verhouding van het gas/luchtmengsel. Hierdoor kan het vermogen van het systeem worden aangepast door de onderdruk aan te passen.
Dankzij het gebruik van onderdrukbranders is het mogelijk om meerdere branders tegelijkertijd te gebruiken. De sauna-gaskachels zijn beschikbaar met één, twee, drie of vier branders en kunnen in verschillende vermogens worden geleverd, variërend van 9 kW tot 32 kW, afhankelijk van uw saunacabine. Een andere mogelijkheid is om meerdere gaskachels te combineren en op één eindbuis aan te sluiten. Hierdoor wordt de warmte extra goed benut.
De SAUNATechnics gasbrander is geschikt voor diverse soorten gas. Meest gebruikelijk is aardgas (zowel hoog-calorisch Duits/Russisch gas als laag-calorisch Noordzee/Nederlands gas). Andere gassen zijn ook mogelijk, zoals propaan (50 mbar) en butaangas.
De branders zijn verkrijgbaar in variabele vermogens van 9 kW tot 32 kW. De sauna-gaskachels zijn als compleet systeem gekeurd volgens Europese normen (EN 419) door het gerenommeerde KIWA gaskeuringsinstituut.
Bij de SAUNATechnics saunakachel is de onderdruk, oftewel de zuigkracht, de drijvende kracht achter de gasbranders. Deze onderdruk wordt gecreëerd door een onderdrukventilator (ook wel vacuümpomp genoemd) aan het einde van het systeem. Deze ventilator dient tevens voor het afvoeren van de rookgassen.
Het toegepaste type ventilator is geluidsarm en voorzien van een extra hittekering voor gebruik in een sauna. Dankzij de toepassing van een 230 V motor is geen extra zware voeding nodig voor de sauna-gaskachel.
Afhankelijk van het aantal branders worden twee types ventilatoren gebruikt: Type E10 voor gebruik bij één gasbrander (van 21 kW tot 32 kW systemen met beperkte lengte eindbuis) en type E2 voor gebruik bij twee of meer branders of systemen met een langere eindbuis. Bij correcte montage en de juiste ventilatorkeuze moet een onderdruk van 5-6 mbar ontstaan bij de gasbrander. Als dit hoger is, kan de zuigkracht worden ingeregeld met een regelklep aan de uitgaande kant. Overigens zal de ventilator in koude toestand altijd een hogere onderdruk opwekken dan in warme toestand, vanwege het feit dat warmere lucht ijler is en de ventilator hier gemakkelijker ‘doorheen slaat’. Dit verschil is ongeveer 1 mbar.
De ventilator dient te worden aangesloten met een motorbeveiligingsschakelaar. Optioneel kan een geluidsdemper op de uitblaasmond worden geplaatst om het geringe geluid nog verder te verminderen. Vanwege de hoge temperaturen bij normaal saunabedrijf dient de ventilator met de eindbuis te worden verbonden met een roestvrijstalen slang, om te voorkomen dat trillingen hoorbaar zijn in de saunaruimte. Bij voorkeur is deze dubbel gecoat, zodat condens niet voor roestvorming op de metalen spiraal zorgt.
De verwarmingsspiraal is de warmtebron die de saunaruimte verwarmt. De hete lucht die door de gasbrander(s) wordt gegenereerd, wordt door de ventilator door de buizen gezogen. De metalen buizen worden sterk verhit en geven de warmte af aan de grote buffer van periodietstenen. Deze stenen geven de warmte vervolgens af aan de saunaruimte. Direct achter de gasbrander en de verbrandingskamer zijn de buizen het heetst, met temperaturen die kunnen oplopen tot ruim 400°C. Verder in het buizenstelsel zakt de temperatuur tot ongeveer 100°C bij het verlaten van de kachel. Door middel van een eindbuis of een warmtewisselaar kan deze warmte nog worden benut voor de sauna.
Neem direct contact met ons op en laat u vandaag nog vrijblijvend informeren.